Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Foto: Jakub Žák

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

Vojenský fond solidarity vyhlásil sbírku na pomoc rodinám tří padlých vojáků

Čest jejich památce

Vojenský fond solidarity vyhlásil mimořádnou finanční sbírku ve prospěch rodin vojáků rotného Martina Marcina, desátníka Kamila Beneše a desátníka Patrika Štěpánka, kteří zahynuli v neděli 5. srpna 2018 při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Přispět lze na účet nebo formou DMS, a to do 31. srpna 2018.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Na lavičce domova v Mukařově. Snímek archiv Arcidiecézní charity Praha

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vybízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček a ochlazuje jejich prostředí všemi dostupnými prostředky.

Charita otevřela asistenční infolinku v ukrajinském jazyce

Začátkem července zahájila provoz infolinka pro cizince z Ukrajiny, kteří se ocitli ve složité situaci a potřebují spolehlivé informace ve své mateřštině, aby mohli své záležitosti řešit. Charita Česká republika tímto rozšířila stávající nabídku pro občany z Mongolska a Vietnamu. Nabízená služba je bezplatná, volající platí pouze cenu hovoru dle tarifu svého operátora.

Charita na Velehradě: žijeme na jedné planetě. Spolu

Velehrad 2018 se blíží...

Velehrad - Nadia žije se šesti dětmi, z nichž dvě trpí astmatem, v ruinách někdejší školy. Jejich dům byl zničen při leteckém útoku. Vaří si a přespávají ve třídě bez oken. Nadiin manžel zemřel poslední den osvobozování, které v jejich čtvrti trvalo čtyřicet dní. Zabil jej odstřelovač tzv. Islámského státu, když se snažil přinést vodu, která vytékala z prasklého potrubí. Nadia nemá žádný příjem. Její jméno znamená Naděje. S podobnými příběhy se Charita ve zničeném iráckém Mosulu setkává často. Jak se žije lidem v místech, kde jsou pronásledováni, kde zuří válka nebo vládne extrémní sucho a hlad. To zjistí návštěvníci stanu Arcidiecézní charity Olomouc v Dny lidí dobré vůle na Velehradě (4. - 5. července)...

Oblastní charita Přerov hledá ředitele/ ředitelku

Přerov – Řídit organizaci, která pomáhá potřebným v duchu milosrdné lásky, umět ji prosadit a neustále upevňovat její zázemí. To je výzva. Charita hledá vhodného člověka na post ředitele/ ředitelky do Přerova. Strukturovaný životopis s motivačním dopisem a představou o řízení Oblastní charity Přerov mohou uchazeči posílat na adresu Arcidiecézní charity Olomouc až do 20. července…

K průzkumu Charity o mladých a chudobě vznikl cyklus fotografií Tomáše Pospěcha

Co obvykle děláme. Snímek Tomáš Pospěch

Charita Česká republika se letos věnuje tématu Mladí a chudoba. Společně s Českou biskupskou konferencí a společností Median k němu připravila výzkum, který potvrdil předpoklad, že nejvíc záleží na tom, do jakých podmínek se narodíte. Jinými slovy, že chudoba je v Česku dědičná. K tématu vznikla i série fotografií Tomáše Pospěcha z nízkoprahového zařízení Fénix v Lipníku nad Bečvou. Tento typ sociálních služeb je totiž jedním z účinných nástrojů, kterým Charita v celé republice dětem a mladým lidem pomáhá.

Konference Dobrá praxe v sociálních službách zhodnotí profesní růst

Ilustrační foto Jakub Žák

Charita Česká republika, největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb, pořádá ve čtvrtek 7. června 2018 odbornou konferenci pro sociální pracovníky s názvem Dobrá praxe v sociálních službách. Konference se uskuteční v Paláci Charitas na Karlově náměstí v Praze 1 od 9:30 hodin.

Zveme Vás na Den otevřených dveří!

Zveme vás na prohlídku všech zařízení, seznámení s poskytovanými službami, ukázku výrobků našich uživatelů s možností nákupu za symbolickou cenu.

Dobročinná kavárna a výstava fotografií

Brumov-Bylnice -  Charita Valašské Klobouky ve spolupráci s Arcidiecézní charitou Olomouc pořádá "Dobročinnou kavárnu" na podporu projektu pro africkou Zambii.