Přes sto malých králů si přijelo do Prostějova pro požehnání. Znají své poslání

Otec biskup požehnal přes stovce koledníků

Prostějov - Tříkráloví koledníčci projíždějící ulicemi na hřbetech koně nebo slona, truhlice plné zlata, v klopě myrhu a kolem je cítit vůni kadidla. Takový obrázek tříkrálového koledování vykreslil dětem s úsměvem na rtech biskup Josef Nuzík v prostějovském kostele Povýšení sv. Kříže. V sobotu 29. prosince ráno se tam sešlo na 120 tříkrálových koledníků, mnozí z nich s korunkami na hlavě a v pláštích. Přišli si pro požehnání, aby za pár dní mohli vyrazit do domácností ve jménu lidí, kteří jsou v nouzi, kteří nějakým způsobem trpí...

Vánoce patří i lidem na okraji. Pro Charitu není o svátcích nikdo vyloučen

Modlitba za přežití zimy v Azylovém domě sv. Terezie 20. 12. 2018

Vánoce patří chudým i bohatým, protože Spasitel se narodil pro každého. Tímto heslem se řídí i pracovníci Charity Česká republika, když vymýšlí, jak připravit sváteční chvíle pro ty, kterým pomáhají po celý rok – chudým lidem na okraji, osamělým a lidem bez domova. Aby i pro ně prožili Boží narozeniny jako „radostnou zvěst“. I chudí a vyloučení nechť zažijí sílu přátelské pospolitosti. Připojit se k Charitě mohou i dobrovolníci.

Začíná doba dobrých skutků. Mostkovičtí po výbuchu potřebují nejvíc stmelit a finančně pomoci

Sociální šetření Charity v Mostkovicích

Mostkovice - Sobota 22. září. Ozve se ohlušující rána. V jedné z ulic v Mostkovicích vybuchuje rodinný dům, tlaková vlna se valí ulicí dál, vysklí okna, některá vytrhne ven i s rámem, ze střech padají tašky… Při výbuchu umírá jeden muž. Další tři domy jsou určené k demolici, rozbitá jsou i auta, o život přichází i domácí zvířata. Ulice je plná sutin, vypadá to jako po válce. Pracovníci Charity zjišťovali v terénu, jak na tom zasažení lidé jsou. „Sčítali jsme škody a zjišťovali, jestli si někdo ze zasažených potřebuje popovídat nebo potřebuje i další odbornou pomoc,“ říká koordinátor pro mimořádné události z Charity Prostějov Vít Forbelský...

Apel na senátory: Přijměte takovou podobu insolvenčního zákona, která lidem pomůže!

Ilustrační snímek Charita Česká republika

Návrh novely insolvenčního zákona, který mají teď senátoři na stole, předluženým lidem nepomůže. Organizace Charita Česká republika, Člověk v tísni, Česká asociace streetwork, Asociace občanských poraden, Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, Platforma pro sociální bydlení, RUBIKON Centrum, Armáda spásy, Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení v ČR, DROM a Sekce sociálních kurátorů SSP ČR zaslaly senátorům prohlášení, v němž je vyzývají ke změnám tohoto sněmovního návrhu.

Charitní sestry pokračují ve stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Stávková pohotovost sester Charity Česká republika a dalších velkých poskytovatelů domácí zdravotní péče a zdravotní péče v pobytových v pobytových zařízeních pokračuje.

Arcidiecézní charita Olomouc hledá Koordinátora/ku pro Ukrajinu a dobrovolníky

Olomouc - Arcidiecézní charita Olomouc hledá posilu do svého týmu na humanitárním oddělení. Nový/nová Koordinátor/ka pro Ukrajinu a dobrovolníky bude mít na starosti realizaci stávajících rozvojových projektů a jejich realizaci, organizaci akce Vánoční balíček, udržování a rozvíjení vztahů s projektovými a ostatními partnery, přednášky pro veřejnost i studenty ve školách, propagaci aktivit Charity, koordinaci charitních dobrovolnických center v Arcidiecézi olomoucké, vytváření projektových záměrů,… Strukturovaný životopis s motivačním dopisem a 2 referencemi z předchozího zaměstnání, brigády, stáže či dobrovolnické činnosti mohou zájemci zaslat e-mailem na info@acho.charita.cz do 20. prosince 2018. Více se dozvíte v inzerátu.

Lidé nemusejí na ulici mrznout. Víme, jak jim pomoci. Charitní návod pro každého

Ilustrační snímek Jakub Žák

Mrazy udeřily a lidé bez domova opět umírají na ulicích. Přitom by nemuseli. Charita Česká republika pro ně zřizuje síť ubytoven a nocležen, které od prvních mrazivých dnů zvětšují své kapacity. Jenže mnoho bezdomovců sem vůbec nepřijde, přestože je situace kritická. Proto apelujeme na všechny, aby nebyli lhostejní a zapojili se do pomoci lidem bez domova spolu s námi.

Světový den chudých: Slyšme volání lidí na okraji!

Ilustrační snímek Richard Bouda

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (18. 11.) je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.

Vánoční balíčky pro Ukrajinu: zbývá obdarovat posledních 37 dětí

Děti z Lopatyna děkují dárcům. Měly radost

Vladovu rodinu poznamenal válečný konflikt na východě Ukrajiny, kam narukoval jeho otec. Mnozí muži se vracejí z bojů zpět domů traumatizovaní, proto se Vladova rodina rozpadla. Jednou z chlapcových radostí je fotbal. Fotbalový míč, dres a další věci zabalila loni chlapci do vánočního balíčku rodina z Olomoucka. „Jé, Manchester United! Duže djakuju,“ byl Vlad nadšený. Dárci se trefili do černého, přesto chlapce potěšilo ještě něco víc. „Důležité je, že někdo chce druhému udělat radost. Budu se učit česky a příště dárcům pošlu pozdrav v češtině,“ dodal tehdy třináctiletý Vlad. Arcidiecézní Charita Olomouc dopravuje dárky na Ukrajinu každý rok, letos má na seznamu 414 dětí. Čeští dárci si už většinu rozebrali k obdarování, zbývá posledních 37 dětí.

DÁRCOVSKÁ DMS

DSC06220Charita Veselí nad Moravou- vyzývá k připojení se k podpoře sociálních a zdravotních projektů formou zasláním DMS zpráv.